Musiikin merkitys kasinopeleissä

Musiikki on usein niin tärkeä ja saumaton osa mitä tahansa kokemusta – olipa kyseessä sitten elokuva, tv-sarja, mainos tai peli – että usein siihen kiinnittää huomiota vasta sitten, kun se puuttuu. Voisiko kuvitella esimerkiksi Tappajahai-elokuvia ilman sen jännittävää tunnusmusiikkia? Tai entäpä Buranan tv-mainoksista tuttu Beethovenin Fur Elise -sävellys. Monelle tulee sen kuullessaan heti mieleen Buranan mainos. Toisaalta, hiljaisuuskin on merkittävä tehokeino, ja onpa joku säveltäjämestarikin aikoinaan todennut, että ”hiljaisuus on parasta musiikkia”.

Kuitenkin elämme maailmassa, jossa musiikkia on kaikkialla. Sitä kuulee niin tavarataloissa, televisiossa ja radioissa, mainoksissa, puhelinten jonotusäänenä ja tietysti ravintoloissa ja konserteissa. Puhutaankin usein niin sanotusta ”hissimusiikista”, kun tarkoitetaan tällaista huomiota herättämätöntä taustamusiikkia. Tällaisena musiikkina voidaan käyttää joko tunnetuista pop-lauluista tehtyjä instrumentaaliversioita, tai ihan hissimusiikiksi sävellettyjä teoksia.

Näin ollen ei olekaan mikään ihme, että musiikki on nivoutunut tärkeäksi osaksi myös useimpia pelejä. Esimerkiksi toimintapeleissä on odotetustikin vauhdikasta ja tunnelman jännittävyyttä korostavaa musiikkia. Joskus tehokeinona käytetään vaikkapa erittäin raskasta tecno dance tai heavy metal -tyyppistä musiikkia. Toisinaan taas kevyempää, ja pelin tyylistä riippuen, jopa hieman koomista musiikkia.

Pelin jännitysmomentin nostaminen musiikin avulla

Kun siirrytään sellaisten pelien pariin, joissa on mukana panos pelaajan omaa, oikeaa rahaa, niin voidaan myös puhua hieman korkeammasta jännityskertoimesta. Silloin on myös oikeanlainen musiikki paikallaan. Oivallinen pelimusiikki täydentää pelaajan kokemuksen ja mukailee pelin tapahtumia. Eli kun hän esimerkiksi saa voiton, niin musiikkina saattaa silloin olla vaikkapa pieni onnittelufanfaari, tai kun pelikone pyörii, musiikkina voi soida jännittävämpää rallatusta. Musiikki ei kuitenkaan saa olla tyyliltään häiritsevää tai varsinkaan ärsyttävää.

Musiikilla on suuri merkitys kaikessa viihteessä ja taiteessa. Jokaiseen viihdetyyppiin on tarjolla useita erilaisia musiikkivaihtoehtoja, ja eräs taiteenlaji onkin sopivan musiikin valitseminen oikeaan tarkoitukseen, niin että se täydentää viihdekokemusta ja herättää tarinan niin sanotusti henkiin. Musiikkia valitessa otetaan yleensä huomioon mitä tarinalla tahdotaan kertoa ja minkälainen tunnelma tarinassa on. Minkäänlaista kultaista ohjesääntöä oikean musiikin valitsemiseen ei kuitenkaan ole, usein se tapahtuu ohjaajan tai tuottajan tuntemuksien ja kokemuksien perusteella.