Musiikkikilpailut

Musiikki uudistuu jatkuvasti. Uusia kykyjä, tyylejä ja tähtiä putkahtaa massan tietoisuuteen tasaisin väliajoin. Osa on oma-aloitteisia ja innokkaita kotibloggaajia, jotka lataavat tuotoksensa sosiaalisen median eri kanaville ja levittävät näin osaamistaan ympäri maailmaa kasvattaen seuraajamääriään huimiin lukemiin. Toiset taas ovat musiikin ammattilaisia, jotka opiskelevat alaa yliopistotasoa myöten ja tekevät valtavasti töitä kehittyäkseen yhä paremmiksi muusikoiksi.Euroviisut on maanosamme tärkein jokavuotinen musiikkikilpailu

Musiikkibisneksessä kilpailu on kuitenkin kiveäkin kovempaa ja niin aallon harjalle pääsy kuin siellä pysyminenkin vaatii taitojen lisäksi täydellisen ajoituksen sekä ripauksen onnea. Esimerkiksi koko Euroopan ja Australian lumonnut vuoden 2015 Euroviisuvoittaja ruotsalainen Måns Zelmerlöw on jo pitkän toiminut kotimaassaan sekä muusikkona että juontajana. Moni ei vain tiennyt sitä ennen kuin Måns räjäytti Wienin ja pokkasi itselleen viisuvoiton.

Tämä on vain yksi lukuisista samankaltaisista tuhkimotarinoista, joissa lupaava artisti saa uralleen kunnon sysäyksen musiikkikilpailuvoiton myötä. Ensi vuonna Ruotsi isännöi  61. Euroviisulaulukilpailuja Tukholmassa ja useat maat Suomi mukaan lukien ovat jo vahvistaneet osallistumisensa. Kisojen lähestyessä oman suosikin menestyksen puolesta voi laittaa likoon euron tai parikin veikkaussivustojen kautta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millainen viesti Ukrainalla on välitettävänään tai minkälainen on esimerkiksi Turkin show. Myös tänä vuonna kakkoseksi jääneen Venäjän vastaveto tulee olemaan mielenkiintoinen monella eri tapaa.

Tie maineeseen ja mammonaan

Monet maat käyttävät musiikkikilpailuja myös omien viisuedustajiensa valinnassa. Kroatian edustajana tullaan näkemään maan The Voicen voittaja ja Suomessa viisuedustajuudesta kisataan tuttuun tapaan Yleisradion järjestämässä kaikille musiikintekijöille avoimessa laulukilpailussa musiikkityyliä rajoittamatta. Uuden Musiikin Kilpailulle vetää kotimaassamme vertoja vuosi toisensa jälkeen kesän tunnusmerkiksikin leimautuneet Tangomarkkinat.

Tangomarkkinoita ei käydä ainoastaan laulajien kesken, vaan myös säveltäjät, sanoittajat ja tangon tanssijat ottavat mittaa toisistaan Seinäjoella SM-tasolla. Pääpaino on kuitenkin edelleen laulukilpailussa, jonka voittajasta tulee saman tien musiikin ammattilainen. Tangovoittaja saa käteensä kukkakimpun lisäksi täyden keikkakalenterin ja levysopimuksen. Tilanne on tuttu myös Voice of Finlandin voittajalle: Uusi laulajakyky saa jo kilpailun alkumetreiltä lähtien kuuluisuutta ja tähtivalmentajien kautta arvokasta kokemusta ja kontakteja. Voittajan on erityisen helppo hymyillä, sillä musiikkikilpailuista seuraa yleensä levydiili ja paljon keikkaa tuotepalkintojen lisäksi.