Pelimusiikki

Kuten elokuvissa, tv-ohjelmissa ja mainoksissa, peleissä musiikki toimii suuressa roolissa tunnelman ja pelifiiliksen luojana. Ennen paremman teknologian kehitystä, peleissä (kuten hyvänä esimerkkinä Super Mariossa) taustamusiikki koostui pääosin muutamasta yksinkertaisesta melodiasta.

Nykyään pelimusiikki on teknologisesti verrattavissa elokuva- ja televisiomusiikkiin, eikä sen tärkeys tunnelmankehittäjänä juurikaan eroa muista medioista. Monet elokuva- ja muusta teemamusiikista kuuluisat muusikot ovatkin ottaneet tehtäväkseen säveltää musiikkia myös peleille, mikä osoittaa hienosti pelialan kehityksen suuntaa.

On sanomattakin selvää, että kauhupeleissä musiikin tulee olla yksinkertaisesti pelottavaa ja vaanivaa, toimintapeleissä nopeatempoista sekä jännitystä luovaa, ja urheilupeleissä puolestaan iloista, suhteellisen nopeatempoista ja urheiluhenkeä nostattavaa. Musiikki stimuloi aivojamme uppoutumaan tiettyihin pelitilanteisiin, mikä osoittaa pelimusiikin tärkeyden pelitunnelman luojana. Oletko koskaan yrittänyt pelata mitä tahansa peliä ilman musiikkia tai ääniä? Pelikokemus ei tällöin todellakaan ole yhtä mielenkiintoinen ja jännittävä.

Musiikkipelit saavat jalan vipattamaan

Guitar Heron ja Rock Bandin kaltaisissa musiikkiin orientoituneissa peleissä musiikki on suunniteltu sopimaan pelien teemoihin. Yhtenäinen suuntaus kummallakin yllämainitulla esimerkillä on bändimusiikki. Toisin sanoen, kuten myöhemmin ilmestyneen Rock Bandinkin, Guitar Heron pääosainen musiikki koostuu rockbändien kappaleista tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Guitar Herossa on myös yritetty keskittyä vahvoihin kitarasooloihin, kuten pelin nimi tästä jo vähän vihjaakin.

Näiden pelien vahvuutena on myös se, että pelaaja saa itse valita pelattavan musiikkinsa – toisin kuin monissa muissa video/nettipeleissä. Tämä on monen pelaajan makuun, kuten The Guardianin artikkelissa havainnollistetaan.

Artisteille luodaan myös omia pelejä

Guitar Herossa ja Rock Bandissa musiikki on laitettu pääosaan, mutta on myös pelejä, joissa musiikki ei välttämättä ole pelin toiminnan ytimessä. Artisteille ja bändeille on esimerkiksi kehitetty nimikkopelejä rahapelisivustoilla – esimerkiksi KISSille ja Elvikselle. Kyseiset rahakolikkopelit löytyvät CasinoEuron nettisivuilta.

Elvis-peliä pelatessa artistin tunnetut kappaleet soivat taustalla ja itse legendan naama esiintyy monessa symbolissa. Musiikki luo tunnelman Elviksen aikaisesta musikaalisesta kaudesta koreilevine symboleineen ja retrobiiseineen. Pelin ytimessä eivät kuitenkaan ole ainoastaan Elvis ja hänen musiikkinsa, vaan videokolikkopeli, josta voit myös voittaa rahaa. Sama pätee KISSin pelissä, jossa taustamusiikkina soi suosikkiyhtyeen kielekkäät kappaleet.